CUREL

Blog

12. Máj – Deň matiek

Ako dlho sa oslavuje a čím je výnimočný tento sviatok? Na Slovensku oslavujú mamičky svoj deň 8. mája. Odkiaľ pochádza Deň matiek? Pôvod Dňa matiek má korene v starodávnych jarných slávnostiach, pri ktorých Gréci vzdávali poctu Rhei, manželke Kronosa a matke mnohých božstiev v gréckej mytológii. Už prví kresťania slávili na štvrtú pôstnu nedeľu akýsi deň matiek, sviatok na počesť matky Ježiša Krista, Panny Márie. V Anglicku bol sviatok rozšírený na všetky matky, vtedy bola udalosť pomenovaná ako Deň matiek. Najnovší príbeh o Dni matiek sa datuje do obdobia 60. rokov 17. storočia do Anglicka, kde po hodine modlitby na počesť Panny Márie deti priniesli do kostola darčeky akvety, aby vzdali poctu svojej vlastnej matke.Deň matiek na Slovensku :V Československu sa Deň matiek začal oslavovať v roku 1923, anto najmä zásluhou Alice Masarykovej, dcéry prezidenta T. G. Masaryka a emancipovanej predsedníčky Československého červeného kríža. V 50. rokoch boli oslavy Dňa matiek vkomunistickom Československu nahradené marcovým Medzinárodným dňom žien. Tradícia Dňa matiek na Slovensku bola obnovená až po roku 1989, kedy sa začal sláviť druhú májovú nedeľu v roku.

Kedy je Deň matiek v iných častiach sveta? Vo väčšine krajín sveta sa Deň matiek oslavuje v máji. Avšak každý mesiac, od februára do októbra, môžete nájsť vo svete krajinu, kde sa práve oslavujú matky.

Na prvú májovú nedeľu pripadá Deň matiek, napr. v nasledujúcich krajinách: Maďarsko, Angola, Portugalsko, Rumunsko, Španielsko, Srbsko. A druhú májovú nedeľu sa Deň matiek oslavuje, napr. v nasledujúcich krajinách: Spojené štáty americké, Rakúsko, Austrália,
Belgicko, Nemecko a Turecko.


ODDELENIE ARANŽÉRSKYCH DOPLNKOV

Oddelenie črepníkových rastlín

Oddelenie rezaných kvetov

Oddelenie črepníkových rastlín

Oddelenie aranžérskych doplnkov

Obchodné oddelenie:

ODDELENIE REZANÝCH KVETOV