CUREL

Blog

Kategórie

Aksamietnica v záhrade? Rozhodne áno!

Aksamietnica je pôvabná letnička typická svojimi žltými, oranžovými až bordovými kvetmi. Pochádza z ďalekého Mexika, odkiaľ ju k nám do Európy priviezli španielsky dobyvatelia. Dnes je obľúbenou ozdobou okrasných záhonov, okenných kvetináčov a pomôže vám aj v zeleninovej záhrade. V čom je taká výnimočná, a prečo by ste si ju mali zasadiť aj vy?

Dlhé, neúnavné kvitnutie

Kvety aksamietnice budú skrášľovať vašu záhradu celé mesiace od začiatku júna až do neskorého októbra. Okvetné lupienky môžu byť jednofarebné, oranžové alebo žlté, prípadne dvojfarebné, väčšinou v oranžovo-bordovej kombinácii.

Neúnavné kvitnutie podporíte tým, že budete pravidelne odstraňovať uvädnuté kvety. Rastlina sa tak nesústredí na tvorbu semien, ale na ďalšie kvitnutie. Ku koncu sezóny môžete niektoré kvety nechať dozrieť a získané semienka si odložiť na nasledujúci rok. Semená si udržia klíčivosť po dobu 3 až 4 rokov.

Ochrana pred škodcami a otravným hmyzom

Hľadáte spôsoby, ako chrániť úrodu pred škodcami bez použitia chémie? Aksamietnica je obľúbená rastlina záhradkárov, ktorý pestujú zeleninu a ovocie v bio kvalite. Jej aromatická vôňa pomáha odpudzovať molice a vošky. Z pôdy zas odpudzuje háďatká a pôdne červy. Hoci výskyt škodcov aksamietnica neobmedzí úplne, pomôže výrazne znížiť ich počty. Preto neváhajte a vysaďte ju aj medzi zeleninové záhony.

Aksamietnica neprináša plusy pre úžitkovú záhradu len počas kvitnutia, svojím zložením priaznivo vplýva na kvalitu zeminy. Po odkvitnutí môžete zapracovať zvyšky rastliny do pôdy, podobne ako zelené hnojivo. Pridať ich môžete tiež do kompostu.

Vôňa aksamietnic je nepríjemná tiež pre mušky a komáre. V kombinácii s mätou, šalviou a rozmarínom tak vytvoríte repelent v kvetináči, ktorý vás bude chrániť počas posedení na terase.

Jedlé a liečivé kvety

Kvety aksamietnice sú jedlé. Majú príjemnú korenistú chuť, ktorá by sa dala prirovnať k anízu. Skvele sa hodia do rôznych šalátov, omáčok a polievok. Sušené sa používajú tiež na farbenie potravín nažlto.

Spomenúť by sme mali aj jej liečivé účinky. Čaj z aksamietnice upokojuje žalúdok a pomáha pri rôznych zažívacích ťažkostiach, ako sú hnačka a plynatosť. Vo forme masážneho oleja pomáha pri reumatických bolestiach. Na boľavé svaly a kĺby pomôže teplý kúpeľ s pridaním odvaru z aksamietnice.

Ohnivá aksamietnica ako jeden zo symbolov Dušičiek

Aksamietnica sa  stala v Mexiku kvetom sviatku Dňa mŕtvych-Dias de los Muertos, ktorý poznáme u nás ako Sviatok zosnulých a pripomína nám pevné puto lásky.

Legenda hovorí o láske medzi dvoma malými aztéckymi deťmi, Xochtil a Huitzlinovi a o tom, ako sa z ich lásky zrodil kvet – aksamietnica.

Príbeh sa začal krásnym a nevinným obdobím plným hier a detským šantením. Hoci bola Xochtil krehké dievča, jej rodina jej dovolila zažívať dobrodružstvá s chlapcom od susedov – Huitzlinom. Deti mali možnosť do sýtosti napĺňať a zažívať svoje fantázie, sny a predstavy o fungovaní celého sveta okolo nich.
Zoznamujúc sa s mestom, horami a prírodou okolo sa dievča Xóchitl a chlapec Huitzilin čoraz viac spoznávali. Vedeli o sebe viac ako ktokoľvek iný. Poznali všetky svoje tajomstvá, obavy, radosti a predstavy. Bolo prirodzené, že časom ich detské priateľstvo prerástlo v lásku.

Najčastejšie spolu chodievali na vrch blízkej hory, kam prinášali bohu Slnka – Tonatiahovi kvety Aksamietnice ako prejav vzájomnej lásky. Boh zvykol oceniť ich dary úsmevom v podobe slnečných lúčov z oblohy.

Až si jeden deň prisahali milenci na vrchu hory nekonečnú lásku. Boh Slnka ich na znamenie spečatenia večného sľubu obdaril intenzívnymi, hrejivými lúčmi, prenikajúcimi cez husté oblaky. Zaľúbenci vtedy pocítili moc a zároveň krehkosť večného bytia.
O niekoľko mesiacov neskôr v krajine vypukla vojna. Huitzilin, ako dospelý muž musel bojovať za uchránenie krajiny. Xóchitl bola v túžobnom očakávaní skorého ukončenia vojny a návratu jej milého. Avšak istého popoludnia aj ju, podobne, ako iných obyvateľov zastihla smutná správa o smrti jej milovaného muža. Celý svet sa jej rozpadol na drobné úlomky tisícov krásnych spomienok.

Xóchitl si veľmi priala, aby sa mohla ešte aspoň raz spojiť s jej milým. Rozhodla sa preto naposledy vystúpiť na vrch hory. Intenzívne prosila boha Slnka, aby ju spojil s jej láskou. Boh vyslyšal Xóchtiline túžobné modlitby a svojim lúčom sa jemne dotkol jej tváre. V tom okamžiku sa premenila na kvet Aksamietnice, kvietok ohnivej teplej farby ako samotné slnečné lúče.

Zrazu priletel kolibrík, ktorý sa nežne dotkol kvietku svojim zobákom. Bol to samotný Huitzilin znovuzrodený v krásneho kolibríka. Kvietok ako odpoveď na jemný dotyk, roztvoril všetkých svojich 20 lupeňov a všade sa rozvinula zvláštne príťažlivá vôňa. Milenci ostanú navždy spolu, kým kolibríky a aksamietnice budú existovať na našej Zemi.

Ako dlho sa oslavuje a čím je výnimočný tento sviatok? Na Slovensku oslavujú mamičky svoj deň 8. mája. Odkiaľ pochádza Deň matiek? Pôvod Dňa matiek má korene v starodávnych jarných slávnostiach, pri ktorých Gréci vzdávali poctu Rhei, manželke Kronosa a matke mnohých božstiev v gréckej mytológii. Už prví kresťania slávili na štvrtú pôstnu nedeľu akýsi deň matiek, sviatok na počesť matky Ježiša Krista, Panny Márie. V Anglicku bol sviatok rozšírený na všetky matky, vtedy bola udalosť pomenovaná ako Deň matiek. Najnovší príbeh o Dni matiek sa datuje do obdobia 60. rokov 17. storočia do Anglicka, kde po hodine modlitby na počesť Panny Márie deti priniesli do kostola darčeky akvety, aby vzdali poctu svojej vlastnej matke.Deň matiek na Slovensku :V Československu sa Deň matiek začal oslavovať v roku 1923, anto najmä zásluhou Alice Masarykovej, dcéry prezidenta T. G. Masaryka a emancipovanej predsedníčky Československého červeného kríža. V 50. rokoch boli oslavy Dňa matiek vkomunistickom Československu nahradené marcovým Medzinárodným dňom žien. Tradícia Dňa matiek na Slovensku bola obnovená až po roku 1989, kedy sa začal sláviť druhú májovú nedeľu v roku.

Kedy je Deň matiek v iných častiach sveta? Vo väčšine krajín sveta sa Deň matiek oslavuje v máji. Avšak každý mesiac, od februára do októbra, môžete nájsť vo svete krajinu, kde sa práve oslavujú matky.

Na prvú májovú nedeľu pripadá Deň matiek, napr. v nasledujúcich krajinách: Maďarsko, Angola, Portugalsko, Rumunsko, Španielsko, Srbsko. A druhú májovú nedeľu sa Deň matiek oslavuje, napr. v nasledujúcich krajinách: Spojené štáty americké, Rakúsko, Austrália,
Belgicko, Nemecko a Turecko.


Pivónie sú  symbolom bohatstva a cti. Typická je ich jemná a sladká vôňa.  Kvety sú biele, jemne alebo tmavoružové. Pivonkové kytice sú vhodným darčekom pre rôzne príležitosti. Ak milujete výrazné a voňavé rastliny s minimálnymi nárokmi na to, aby každoročne bohato kvitli, pripravili sme pre vás zaujímavé informácie o jedinečných a vznešených pivóniách. Pivonky sú nádherné rastliny s ešte nádhernejšími kvetmi, ktoré boli známe v minulosti, ale obľúbené sú aj dnes. Pivonka je rastlina, ktorá by nemala chýbať v záhrade alebo na balkóne. Musí zostať na mieste dlhší čas, kým prinesie záplavu kvetov, ale trpezlivosť sa určite vyplatí. Je vhodná aj ako rezaný kvet. Je to rastlina s pevnými stonkami a veľkými, voňavými kvetmi. Kvitne od mája do júna. Kvety sú veľmi vhodné na rezané kytice, pretože sú trvácne. Dorastá do výšky približne 100 cm. Pivonky by sa nemali sadiť príliš hlboko, koreňový krčok by mal byť tesne pod úrovňou pôdy. Rastlina potrebuje slnečné až  polotienisté miesto. Dbajte na to, aby bola pôda bohatá na humus a dobre obohatená hnojivami. Pivonky by nemali stáť vo vode. Pôda by mala byť dobre odvodnená. Nevysádzajte pivonky na mieste , kde už predtým stáli pivonky. Mali by sa čo najviac preriediť okolo februára alebo marca, ale buďte opatrný pri manipulácii, ak už má rastlinka nové púčiky vyrastajúce zo zeme.

Zaujímavosti:

  • Pivonky predstavujú bohatstvo a česť, sú tiež symbolom lásky a šťastného manželstva
  • Sú kvetinou 12. výročia svadby
  • Sú schopné samoopelenia
  • Čiastočne uvarené a osladené okvetné lístky sa v Číne konzumujú ako dezerty, čerstvé sa používajú do rôznych foriem šalátov, alebo ako ozdoby do limonád
  • Biela pivónia je jedným z najstarších prostriedkov tradičnej čínskej medicíny
  • Čínsky názov pre pivonky je “sho yu” a to v preklade znamená “najkrajšia”
(viac…)

Zmeny sú život. Hlavne tie pozitívne! Floristika a Profi Florista/Bloom´s World sú od januára 2024 spojené! Časopis nesie ten prvotný a základný názov z roku 1997, teda Floristika, ale bude v sebe zahŕňať aj témy, ktorým sa venoval samostatne časopis Profi florista a World Bloom’s. Takto to vyzerá keď sa krása, štýl a um spoja do jedného celku. 3 časopisy v krásnom ucelenom jednom outfite 2024

Nová Floristika bude vychádzať ako dvojmesačník vo svojich obvyklých termínoch, teda na začiatku každého nepárneho mesiaca. Časopis bude vychádzať naďalej ako česko – slovenský časopis, s vlastnou obálkou pre každú krajinu, a s namixovanou obsahovou náplňou tej najlepšej floristiky, ktorú slovenskí, moravskí a českí floristi dokážu vytvárať. Floristika bude mať od januára 2024 úctyhodných 120 strán. Jedným časopisom získate dokonalý prehľad o floristike z viacerých krajín. Samozrejme u nás v predaji.

(viac…)

ODDELENIE ARANŽÉRSKYCH DOPLNKOV

Oddelenie črepníkových rastlín

Oddelenie rezaných kvetov

Oddelenie črepníkových rastlín

Oddelenie aranžérskych doplnkov

Obchodné oddelenie:

ODDELENIE REZANÝCH KVETOV