Rastliny o ktoré sa netreba starať

Celkom jednoducho môžeme rastlinám vytvoriť vlastný ekosystém a užívať si tak pohľad na kúsok prírody v uzatvorenom pohári. Keďže ide o uzatvorený systém, netreba rastliny po prvom zaliatí ani polievať. Vyparená voda sa zrazí na skle a znovu zavlaží rastliny.

Dôležité je vybrať správne rastliny. Malo by ísť o také druhy, ktoré nerastú rýchlo a zostávajú malé. Dobré je použiť aj mach, pretože dobre zadržiava vlahu. Z izbových rastlín sú vhodné rôzne tropické kvety, ktoré milujú vlhkosť. Použiť môžeme aj rôzne trpasličie formy bežných izbových rastlín. Na výrobu "záhrady" budeme potrebovať uzatvárateľný pohár, ktorý má aspoň dva až tri litre. Na spodok nasypeme asi dvojcentimetrovú vrstvu drobných kamienkov, ktoré sme predtým kvôli dezinfekcii prevarili. Medzi rastlinky môžeme položiť rôzne dekorácie, ako sú ozdobné kamienky, vetvičky či plody z lesa. Nasleduje najdôležitejšia časť – rastliny správne poliať.

Zemina by mala byť vlhká, ale korene by nemali stáť vo vode. V prípade, že to so zalievaním preženieme, môžeme nechať pohár niekoľko dní otvorený, aby sa prebytočná voda vyparila. Pohár dobre uzatvoríme a postavíme ho na svetlé miesto. Nie však na priame slnko.