Podľa kresťanskej tradície bola Barbora z bohatej a zámožnej rímskej rodiny, ktorá nesúhlasila s jej prestupom na kresťanskú vieru, za čo ju jej otec uväznil vo veži.  Barbora ušla a skryla sa v jaskyni, ktorá sa jej zázračne zjavila. Preto je dnes aj patrónkou baníkov.
Vo svojej viere vytrvala a preto bola odsúdená na smrť. Legenda hovorí, že ju mečom sťal jej vlastný otec. Jeho však hneď po tomto čine zasiahol blesk a padol mŕtvy. 

V minulosti si dievčence na čerešňové vetvičky  pripevnili lístočky s menami nápadníkov a do Vianoc s napätím čakali, ktorá z vetvičiek vykvitne ako prvá -  ten mládenec sa mal stať jej mužom. 

Stačí, keď 4. decembra čerešňové vetvičky nožom odreže každý člen domácnosti a v izbe ich dáte do vázy s vlažnou vodou. Podľa toho, na ktorý deň vetvičky vykvitnú, budete vedieť, ktorý mesiac bude pre každého v budúcom roku najšťastnejší – napríklad 8. deň, tak sa podľa povery môže tešiť na úspešný a šťastný august, a komu vykvitne ako prvá, mal by žiť najdlhšie. Rovnako vás kvetmi potešia aj konáriky višne či zlatovky.